poniedziałek, 10 listopada 2014

Babeczki marchewkowe


Składniki na 12 sztuk:
120 g cukru
220 g mąki
2 jajka
2 marchewki
170 ml oleju
starta skórka z 1 cytryny
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 garść rodzynek
szczypta soli

Polewa:
150 g serka naturalnego
75 g cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:
Cukier, olej i jajka utrzeć z pomocą miksera.
Następnie stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem, kardamonem i szczyptą soli.
Delikatnie mieszając dodać marchewkę startą na małym oczku, startą skórkę z cytryny i rodzynki.
Dokładnie wymieszać.
Masę przełożyć do foremek, piec przez 20 minut w 200 stopniach.

Polewa:
Utrzeć w mikserze serek naturalny z cukrem pudrem, dodać sok z cytryny i dalej mieszać.
Gotową masę przełożyć do zamrażarki na 30 minut.
Polewę nakładać na ostudzone babeczki.
Udekorować startą marchewką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz