50 g masła
4 duże cebule (800 g)
180 ml wytrawnego białego wina (opcjonalnie)
750 ml wody
1 l bulionu wołowego
1 liść laurowy
1 łyżka mąki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 mała bagietka
125 g startego żółtego sera
Przygotowanie:
Masło rozpuścić w dużym rondlu.
Cebulę pokroić w cienkie plasterki, smażyć na średnim ogniu, mieszając przez około 30 minut, aż uzyska złoty kolor.
W średnim rondlu doprowadzić do wrzenia wino, gotować przez 1 minutę.
Dodać wodę, bulion wołowy, liść laurowy i ponownie zagotować. Odstawić z ognia.
Obsmażone cebule oprószyć mąką i smażyć je mieszając, aż wszystko zacznie wrzeć i zgęstnieje.
Stopniowo dolewać gorący wywar, mieszając, aż do ponownego zgęstnienia.
Zmniejszyć ogień, gotować przez 20 minut bez przykrycia na wolnym ogniu.
Wyjąć liść laurowy, dodać zioła prowansalskie.
Gdy zupa się gotuje, pokroić bagietkę na kromki, odrzucając piętki.
Kromki opiekać z jednej strony na ruszcie.
Obrócić je, na każdą nałożyć po łyżeczce tartego sera i opiekać, aż zacznie się topić.
Nalać zupę do miseczek, ułożyć na wierzchu grzanki i posypać pozostałym serem.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz