niedziela, 9 listopada 2014
Chili con carne
Składniki dla 4 osób:
300g mięsa mielonego (w tym przypadku indyk)
2 cebule
1 puszka pomidorów bez skórki
1 puszka czerwonej fasoli
1 czerwona papryka
oliwa z oliwek
3 ząbki czosnku
200 ml wody
chili
słodka papryka
oregano
kmin rzymski mielony (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Cebule i czosnek obrać i drobno pokroić.
W szerokim garnku lub rondlu rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodać czosnek i cebulę.
Po 2 minutach dodać 1/2 łyżeczki chili, słodkiej papryki, oregano i kminu rzymskiego.
Całość smażyć przez minutę, ciągle mieszając.
Do cebuli z przyprawami dołożyć mięso, smażyć przez kilka minut.
Następnie dodać pomidory i wodę. Gotować na średnim ogniu ok. 10 minut.
Paprykę pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Całość gotować dalej ok. 5 minut.
Do garnka dodać czerwoną fasolę, gotować kolejna 5 minut.
Doprawić do smaku, w razie potrzeby dolać jeszcze wodę.
Można podawać z ryżem, makaronem, chlebem lub z tortillą.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz