wtorek, 11 listopada 2014

Francuskie trójkąciki z rukolą i serem feta



Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
100 g rukoli
100 g szynki
100 g sera feta
1 cebula
1 duży ząbek czosnku
1 jajko
1 łyżka masła
suszone zioła prowansalskie
pieprz

Przygotowanie:
Rukolę porwać na mniejsze kawałki.
Szynkę pokroić w cienkie paseczki.
Cebulę pokroić w drobna kostkę i zeszklić na maśle.
Dodać rukolę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Krótko poddusić i dodać szynkę oraz pokruszony ser feta.
Całość doprawić pieprzem. Farsz dokładnie wymieszać i ostudzić.
Gotowe ciasto francuskie pokroić na kwadraty o boku ok. 8 cm.
Na każdy kawałek nałożyć łyżeczkę jednego farszu.
Krawędzie ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem.
Kwadraty złożyć na pół po przekątnej. Sklejać, dociskając brzegi widelcem.
Trójkąciki posmarować jajkiem, posypać suszonymi ziołami i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz